El Vermut, el Vintage Està de Moda

L’història del vermut

Segons la llegenda, aquesta beguda la va inventar Hipòcrates l’any 460 aC. Aquest metge i filòsof va posar unes flors de donzell i unes fulles de dictam a macerar amb vi durant un temps, i d’aquí va néixer el vermut que coneixem avui dia, que durant l’edat mitjana se l’anomenava vi hipocràticvi d’herbes.

Tot i que d’entrada la finalitat de la barreja era medicinal (calmar l’estómac i millorar la salut), més endavant es va començar a fer servir com a beguda refrescant. Aquest darrer ús del vermut és relativament recent, ja que durant molt de temps no va complir els estàndards actuals i se’n desaconsellava el consum. Ni Hipòcrates mateix podria haver endevinat que el seu tònic medicinal es faria tan popular.

Amb l’arribada de la industrialització, la producció de vermut es va començar a estendre de la mà dels germans Luigi i Giuseppe Cora l’any 1838. Va tenir tant d’èxit que la paraula es va començar a fer servir per referir-se a l’aperitiu encara que, de vermut, no se’n begués gens.

L’origen de la paraula vermut és alemanya (Wermut, que significa donzell), tot i que han estat els italians i després els francesos els qui més en produeixen. Hi ha tres tipus de vermut clàssic: el vermut dolç, el vermut blanc (l’habitual de l’aperitiu) i el vermut sec (molt típic a França). La manera ideal de servir-lo és molt fred o, en alguns casos, fins i tot amb glaçons (on the rocks).

Una de les tendències que ha agafat més força per a l’aperitiu o a mitja tarda és la de fer un bon vermut, que ha estat rescatat de l’ostracisme al qual s’havia vist abocat i ara és una de les begudes europees més populars. Descobreixi l’origen d’aquesta beguda, com i quan es va inventar i com s’està traçant el seu retorn.

Vermut dolç

El clàssic vermut dolç està macerat en donzell i dictam, i edulcorat amb sucre caramel·litzat. En funció de la recepta, també pot portar clau de Madagascar, pensaments, gerds, llimona, arrel de lliri, arbre de la quina o canella de Ceilan.

Encara que no ho sembli, el vi que es fa servir per elaborar-lo és blanc, que es torna rogenc per la quantitat de condiments que s’afegeixen en el procés de maceració.

Amb vermut dolç podrà preparar:

  • Dry Manhattan, amb whisky de sègol i angostura.
  • Negroni, amb ginebra i Campari.

També li proposem aquests indrets per prendre els vermuts de sempre:

  • Museu del Vermut. A Reus, la ciutat del vermut, pot visitar un museu dedicat a aquesta beguda, on trobarà un restaurant en el qual podrà degustar un bon vermut.
  • Circo de las Tapas. Al bell mig de Madrid trobarà un local on li serviran un gran vermut d’aixeta acompanyat d’una bona tapa.

Vermut blanc

En aquest cas, el vi blanc es macera amb sémillon, taronges macerades i altres fruites que normalment són el secret de cada marca, vainilla, tarongina, menta fresca i quinina.

El creador de la versió blanca és Antonio Carpano, un destil·lador italià que va afegir al vi blanc més de 30 herbes aromàtiques i espècies diferents. Carpano va popularitzar la beguda en aquest país mediterrani, el bressol de la marca més coneguda actualment: Martini.

 

Amb vermut blanc podrà preparar:

  • Apple Martini, amb vodka o ginebra, segons el gust.
  • Martini Royale, una mescla amb vainilla i raïm del cava, a punt per servir.

Descobreixi també aquests indrets mítics:

  • Bar Seco: situat a Barcelona, ofereix un bon vermut i productes de proximitat als clients.
  • Tipos Infames: al barri de Malasaña de Madrid podrà prendre un vermut d’elaboració pròpia i, si li agrada, també en podrà comprar a la botiga.
  • Xukela: un bar de Bilbao que conserva l’essència d’altres èpoques i en el qual podrà assaborir un dels millors vermuts de la zona.

Vermut sec

El vermut sec es diferencia del blanc perquè gairebé no porta sucre: els components s’hi assemblen però s’eviten els edulcorants. Aquesta classe de vermut és molt típica dels aperitius francesos i, a més, sovint es fa servir per a molts còctels.

Aquestes són algunes de les receptes de còctels que podrà elaborar amb aquest vermut:

  • El popular Dry Martini amb ginebra i vermut.
  • Vesper, famós per les pel·lícules de James Bond.

També li proposem aquests locals, que no es pot perdre:

  • Del Diego. Amb aire novaiorquès però a Madrid, hi podrà assaborir els millors còctels i els clàssics del vermut.
  • Cayo Blanco. En aquest bar de Tenerife podrà prendre un bon vermut i, a més, menjar cuina casolana.
  • La Castela. Al temple madrileny del vermut trobarà des d’ampolles antigues fins a les tendències més actuals.

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies