La teva feina existirà d’aquí 15 anys?

Entre la tornada als orígens i els oficis digitals

Tot i les creences populars, la professió més antiga del món, segons un estudi de la Universitat de Harvard, és la de cuiner. Aquest estudi indica que aquesta activitat hauria sorgit fa uns dos milions d’anys, quan l’home era Homo Erectus. Una altra de les professions més antigues, i que sens dubte està relacionada amb l’anterior, és la de caçador, ja que al Paleolític batien animals per sobreviure. Avui dia, és una activitat més relacionada amb l’oci.

Terrissaire, agricultor o aiguader són altres de les professions de les que tenim constància des de fa milers d’anys, però avui, es troben en desús o s’exerceixen de forma residual. Hi ha professions que no sabem quan van aparèixer però que són molt antigues i que encara avui continuen, tot i que amb algun canvi. Ens referim a la professió de polític, comerciant o professor. La necessitat d’intercanvis, tot i que fossin sense l’existència de diners com els coneixem avui dia, ja es donava des del Neolític, és a dir, abans d’aprendre a escriure ja érem negociants! I el cap del ramat, és a dir, el que gestiona els recursos de la comunitat ha existit des que els homes van començar a organitzar-se en grup. Sens dubte, l’ensenyament forma part del nostre ADN i ha ajudat a la supervivència humana ja que per aprendre a tallar les pedres i fer puntes de llança un home va haver d’ensenyar als seus iguals.

Però els costums van canviant, i les noves tecnologies inunden el nostre dia a dia, relegant a l’oblit professions i oficis que abans van ser essencials. Alguns, només han canviat de nom, com van ser els antics banyadors, els actuals socorristes; Altres, van perdre la seva posició a la societat, substituïts per una màquina, o a causa d’un sistema econòmic que els va fer impossible competir en preus per guanyar-se el pa. Les nostres persones grans encara recorden la figura del sereno o del pregoner que durant segles va ser el mitjà de comunicació i publicitat més eficient.

Torna el retorn al passat com a resposta a les modernes cadenes
de producció i a la cura del medi ambient

Tot i això, hi ha oficis tradicionals que a dia d’avui ressorgeixen amb un concepte més innovador. Són una nova generació de professionals que estan reinventant oficis tradicionals que estan ben pagats. Un clar exemple és l’ofici de barber i la proliferació de barberies regentades per hipsters que prometen una experiència “de vella escola” per tractar les barbes dels seus clients. D’altra banda, el retorn al passat com a resposta a les modernes cadenes de producció i a la cura del medi ambient estan accelerant la creació de granges orgàniques. També, el creixent gust per la qualitat i la tradició està fent ressorgir els oficis artesans. Però, fins i tot aquests vells oficis “renovats” han hagut d’adaptar-se als nous temps i han aprés a utilitzar diverses estratègies a Internet, des de pàgines web a canals de YouTube, per promocionar-se i vendre els seus productes. Perquè el que està clar és que la transformació digital i la innovació tecnològica estan provocant noves formes de negoci, noves professions i, amb això, nous estudis i especialitats formatives.

Segons els experts, el 75% de les professions de les properes cinc dècades encara no existeixen i un 10% de les que avui coneixem desapareixeran

Aquestes previsions sempre tenen en comú la tecnologia. Però no se’ns ha d’escapar que la protecció del medi ambient, el reciclatge, la lluita contra el canvi climàtic i les fonts d’energia renovables han de ser la base de molts dels canvis en els propers anys. Així, nous especialistes com enginyers de reciclatge, capaços d’emprendre projectes sostenibles que aprofitin millor els materials, enginyers experts en mobilitat elèctrica, o arquitectes sostenibles, per dissenyar habitatges totalment autosuficients, són només alguns exemples dels que avui denominem “Experts en sostenibilitat”.

Moltes de les noves professions que sorgeixen al voltant de la tecnologia estan relacionades amb el Big Data. Experts en ciberseguretat, analistes de dades, especialistes en metodologies Scrum i Agile, la tecnologia blockchain i la robòtica configuren el mapa d’ocupabilitat del futur; però sens dubte, la millor forma de predir el futur és creant-lo, hem d’estar predisposats a actuar amb la creació d’un millor demà. El futur és nostre i, per tant, hem de prendre la responsabilitat de forjar-lo.

I a CaixaBank Banca Premier l’ajudem a treure més partit a la seva nòmina. Li oferim una remuneració de fins a un 5%1 TAE (4,91% d’interès nominal anual) durant 25 mesos.

Només fins al 5-5-2019

Informació exigida per l’OM ECC/2316/2015: Comptes corrents
CaixaBank es troba adherit al Fons de garantia de Dipòsits d’Entitats de Crèdit previst en el Reial Decret 16/2011, de 14 d’octubre. L’import garantit té com a límit 100.000 euros per depositant a cada entitat de crèdit.
1. Promoció vàlida del 7-1-2019 al 5-5-2019. La promoció del 5% TAE consisteix en una remuneració del 4,91% nominal anual (5% TAE) en els primers 5.000€ durant 24 mesos. Exemple de remuneració en un compte amb un saldo mitjà constant de 5.000€ calculat per a un període de 24 mesos: remuneració bruta total de 491€ (en vuit liquidacions trimestrals). Transcorreguts els 24 mesos el càlcul dels interessos del depòsit designat es realitzarà conforme a allò que s’estableix en les condicions de contractació. No acumulable a altres promocions de domiciliació d’ingressos (nòmina, autònoms o pensions) realitzades amb posterioritat al 1-1-2017. NRI: 2871-2019/09681

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies