Animals i Faraons a Madrid

Una joia en ocho parts

L’exposició inclou algunes peces de grans dimensions, entre les quals destaca poderosament l’obra que tanca la mostra, de més de cinc tones de pes de granit rosa: es tracta d’un grup estatuari que mostra els babuïns que formaven la base de l’obelisc oriental del temple de Luxor. Unes altres peces de grans dimensions són les estàtues Esfinx reial amb el nom d’Acoris o Lleó estirat sobre un costat.

 

L’exposició es compon de 8 parts:

  • Una mica de zoologia
  • Observats, admirats i temuts
  • Caçats, criats i consumits
  • Utilitzats, empleats, explotats
  • Adoptats, personificats i caricaturitzats
  • Espiritualitzats, sacralitzats, transformats
  • Venerats, sacrificats, momificats
  • Poderosos, respectats, glorificats

“Animales y faraones. El reino animal en el antiguo Egipto” visita CaixaForum Madrid fins al 23 d’agost. No es perdi aquest fragment del Museu del Louvre que ha viatjat fins a Madrid. Coneixerà la importància i el significat que tenen els animals en el món de les piràmides.

Fascinació

Aquesta exposició reuneix una selecció de 430 objectes que expliquen aquesta intensa relació a partir d’esfinxs i estàtues —algunes de les quals, de grans dimensions— esteles, gots, gerres, aquarel·les, pintures murals, cofres, amulets, sarcòfags i mòmies. De fet, la mostra inclou 14 exemplars de mòmies animals que s’han estudiat expressament per a l’ocasió, de la mateixa manera que 260 objectes s’han restaurat per a l’exhibició.

No cal ser egiptòleg per adonar-se de la notòria presència de la figura animal en l’art egipci, en un gran nombre de formes i contextos. Aquesta profusió, juntament amb el culte als animals sagrats de les èpoques més tardanes de l’Egipte faraònic, va portar a alguns filòsofs i historiadors clàssics a considerar els antics egipcis com a simples zoòlatres.

Els egipcis no adoraven els animals: triaven minuciosament les formes animals per convertir-les, per comparació o assimilació, en manifestacions de l’essència divina accessibles als humans. En la seva representació hi ha un discurs religiós, simbòlic o polític basat en una observació minuciosa i incansable de la natura.

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies