Plats de Cullera per entrar en Calor

Els Cocidos

El famós cocido és un guisat que consisteix a coure en una olla verdures, llegums, tubercles, carns i embotits. Tot seguit li presentem els cocidos més populars i els locals on els cuinen millor:

  • Cocido madrileny. Potser és el plat més representatiu d’aquesta regió, l’ingredient principal del qual són els cigrons. A Madrid hi ha molts llocs on el podrà assaborir, però és impossible no recomanar-li dos restaurants mítics: el Lhardy i el Malacatín, tots dos fundats el segle XIX.
  • Cocido maragato. La característica principal d’aquest plat originari de Lleó és que es menja a l’inrevés: es comença per la carn, després es mengen les verdures i els cigrons i, per acabar, la sopa. Si el vol tastar, el millor local és un restaurant de la Maragateria: l’Entrepiedras, a Castrillo de los Polvazares.
  • Cocido muntanyès. Sens dubte, és el plat més típic de la cuina càntabra. Els ingredients principals són els fesols i la col. Dos dels millors llocs de Cantàbria per menjar-ne són El Mirador de Trasvía, a la localitat costera de Comillas, i el Mirador de Peña Colsa, entre El Tojo i Saja.

Altres plats de cullera (I)

A més dels cocidos clàssics, a Espanya podem trobar altres tipus de plats de cullera, com les minestres, les sopes o els guisats, entre els quals els més coneguts són els següents:

  • Favada. És el plat més popular de la gastronomia asturiana des del segle XVI. S’elabora amb fabas –una varietat de mongetes de la regió–, embotits i carn de porc. Per menjar una bona favada tradicional a Astúries pot anar a la Casa Gerardo, a Prendes, o al Monestir de Corias; si s’estima més una proposta més arriscada i innovadora, reservi taula al Koldo Miranda, al Centre Niemeyer d’Avilés.
  • Pote gallec. L’ingredient principal d’aquest brou típic de Galícia porta grelos, una verdura una mica amarga i picant. Els pagesos se’l mengen amb les cuncas de viño (tasses de vi típiques). Per tastar aquest plat i altres de tradicionals de la regió, pot reservar taula al restaurant Cabanas, a la localitat de Lalín.
  • Sopes d’all. Típica de les terres castellanes i lleoneses, aquesta sopa es tan senzilla de cuinar com útil per escalfar-se quan fa fred. Es prepara amb aigua o brou, pa, pebre vermell, llorer, oli, ou escumat i, per descomptat, all. Si vol provar una sopa d’all molt especial (feta al forn), no dubti a visitar l’històric restaurant Ángela, al centre de Valladolid.

Arriba l’hivern i de ben segur que ja li ve de gust tota una gamma de plats de cullera per combatre el fred. A continuació parlarem dels més tradicionals i li recomanarem els locals d’arreu del territori nacional on podrà assaborir els de més bona qualitate. Sens dubte, al nostre país podem trobar una àmplia varietat de plats de cullera, sobretot pel clima d’algunes de les regions durant l’hivern.

Altres plats de cullera (II)

El famós cocido és un guisat que consisteix a coure en una olla verdures, llegums, tubercles, carns i embotits. Tot seguit li presentem els cocidosmés populars i els locals on els cuinen millor:

  • Escudella i carn d’olla. Aquesta sopa tradicional catalana es prepara amb verdures variades, tubercles i llegums. Un ingredient destacat de la recepta és la botifarra, embotit típic de la terra, encara que el més especial és la pilota, una mandonguilla gran feta amb carn trinxada, porc, ou, molla de pa, pa ratllat, all i julivert. Un dels millors restaurants on pot tastar aquest plat a Barcelona és l’elegant Senyor Parellada, al cor del barri del Born.
  • Marmitako. Aquest guisat de tonyina amb ceba, pebre vermell, patates i tomàquet, servit per costum en una cassola de fang, és un dels plats més significatius del País Basc. Diuen que per menjar el millor marmitako s’han de visitar els pobles d’Orio o Guetaria. En aquest darrer, cada mes d’agost es fa un concurs per triar el marmitako més elaborat.
  • Suquet de peix. El suquet és una salsa tradicional de Catalunya i València, que els pescadors feien servir per preparar una deliciosa sopa de peix. De gust intens, aquest plat senzill s’ha convertit en una senya d’identitat de molts restaurants de la Costa Brava. Pot assaborir un dels millors suquets de peix al veterà restaurant Ca L’Isidre, a Barcelona, o a la sofisticada marisqueria alacantina La Sirena.

Per acabar, es mereix una menció especial l’Entrevins, un establiment situat a València que a la tardor i a l’hivern prepara i serveix, cada dues setmanes, plats de cullera tradicionals d’arreu d’Espanya.

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies