CaixaForum: Jo Veig el que tu no Veus

Artistes que viuen fora de l’ordre considerat comú

Fins no fa gaire, els trastorns de l’espectre autista s’associaven a l’aïllament, la carència i la limitació. Però les persones amb TEA en realitat són individus extraordinaris en el sentit més pur del terme: viuen fora de l’ordre considerat comú.

Uns dels trets més habituals de l’autisme i de la síndrome d’Asperger són la repetició i la fixació –que poden arribar a ser una obsessió– en esquemes, dispositius i processos determinats. Aquest aspecte respon a la necessitat de buscar referents i trobar una forma d’estabilitat. En molts casos, aquesta fixació va acompanyada d’una prodigiosa memòria i d’una capacitat d’imaginació excepcional. Aquesta manera singular de veure les coses a través de la plàstica, l’escriptura i el dibuix de vegades es pot traduir en una atracció per aquestes disciplines, per la traducció en imatges d’impressions, sensacions i emocions.

< Més info >

“Jo veig el que tu no veus. Una gràfica de l’autisme” és la nova exposició que proposa CaixaForum Barcelona. Es tracta d’una proposta on es mostra tota la creativitat i la imaginació de les persones que pateixen aquesta mena de trastorns de l’espectre autista (TEA). L’exposició recull més de 50 obres d’artistes que pertanyen a l’associació alemanya AKKU (Autisme, Art i Cultura), que dóna suport als creadors d’aquest col·lectiu, i d’altra banda, de persones del nostre país amb TEA adscrites a la Federació Catalana d’Autisme i Asperger.

Comissariat

Els comissaris són Clara Laguillo i l’il·lustrador Miguel Gallardo, autor del llibre il·lustrat  Maria i jo, i posterior documental, en el qual parla sobre les particularitats de l’autisme de la seva filla Maria, en un episodi de vacances a les illes Canàries. Clara Laguillo i Miguel Gallardo proposen una exposició estructurada de la manera següent:

  1. “Un món a mida” fa al·lusió a la necessitat de crear universos propis
  2. “Posar ordre” se centra en la fixació en dispositius i processos mecànics
  3. “Mira’m” recull la mirada sobre si mateixos i els altres
  4. “Jo sóc aquí” parla de la seva manera de veure el món
  5. “El món en paraules i números” mostra un particular ús plàstic dels llenguatges verbal i numèric

Aquests cinc punts de trobada que proposen els comissaris van més enllà de la procedència geogràfica, el background cultural o la franja generacional.

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies