Una Ruta del Formatge

Las mejores ferias y espacios gourmet de España

Espanya té aproximadament cent tipus de formatges, un producte indispensable a la seva gastronomia. Segons les condicions climàtiques, la variació geogràfica, el temps de curació i les diverses tècniques d’elaboració, s’aconsegueix que cada formatge sigui especial i diferent de la resta.

Galícia, Astúrias i Cantàbria

  • Tetilla: formatge gallec que s’elabora amb llet pasteuritzada de vaca. Té un gust suau i tendre. El nom es deu a la semblança amb la forma d’un pit de dona. Es pot acompanyar amb un vi blanc o un de negre amb cos.
  • Cabrales: és el formatge més famós d’Astúries, on l’elaboren amb llet de vaca, ovella i cabra. Es deixa curar entre dos i sis mesos a les humides coves de les muntanyes asturianes, motiu de la floridura característica d’aquest formatge. S’acostuma a acompanyar amb un vi negre.
  • Quesucos de Liébana: procedents de Cantàbria i elaborats a partir de llet de vaca, ovella, cabra o una barreja de les tres, es caracteritzen per tenir una forma irregular, feta a mà. El gust és dolç i lletós.

Aquests són els 10 formatges espanyols amb denominació d’origen

País Basc i Navarra

  • Idiazábal: formatge elaborat al País Basc, amb llet sense pasteuritzar d’ovella latxa. Té un gust intens, amb tocs fumats, i una consistència mantegosa. S’acostuma a acompanyar amb vins negres amb cos.
  • Roncal: formatge navarrès elaborat amb llet sense pasteuritzar d’un tipus d’ovella de pèl llarg anomenada latxa. Té un gust intens i una mica picant. S’acostuma a prendre amb vins negres.

Illes Balears i Illes Canàries

  • Maó: prové de Menorca i es fa amb llet de vaca sense pasteuritzar. És de color groc, s’espesseix amb herbes i es cobreix, finalment, amb una crosta ataronjada. Sovint s’acompanya amb un vi negre jove o rosat a causa de l’intens gust picant que té.
  • Majorero: aquest formatge s’elabora a Fuerteventura a base de llet sense pasteuritzar de la cabra anomenada majorera, una cabra originària de la zona. És un formatge cremós i de color cru, que té un gust dolç i un punt de pebre vermell dolç. Qualsevol vi s’adiu amb aquesta especialitat canària.

Castella-La Manxa i Castella i Lleó

  • Manxec: fet amb llet d’ovella, té un color daurat-marfil i una crosta de color palla. És el més conegut fora d’Espanya, i n’hi ha varietats de les més suaus i joves fins a les més fortes, en funció del temps de curació. S’acostuma a prendre amb un vi negre amb cos o amb xerès sec.
  • Burgos: tal com el seu nom indica, es produeix a Burgos. És un formatge fresc, suau i aigualit de llet d’ovella, vaca o una barreja de les dues. És un formatge amb força gust de llet i s’acostuma a acompanyar amb un vi escumós o amb un vi negre jove.

MANZANARES ACULL LA II FIRA NACIONAL DEL FORMATGE

Enguany la localitat manxega de Manzanares acull aquesta fira, que té com a objectiu difondre el formatge en línies generals i, alhora, promoure i divulgar les excel·lències i les qualitats del formatge manxec en particular.

Aquesta fira, de caràcter professional, convoca empreses distribuïdores, empreses gurmet o grans superfícies, però també la pot visitar el públic general, a qui s’ofereix la possibilitat de degustar els formatges que s’exposen a les formatgeries.

A més, aquesta localitat té un  museu del formatge manxec que, en només dos anys, s’ha aconseguit situar en el mapa com a referent dins del sector per atreure, així, molt turisme.

La fira se celebrarà els dies 27, 28 i 29 de març.

Extremadura

  • Torta del Casar: es produeix a Càceres exclusivament i és un dels formatges més cars d’Espanya. S’elabora a partir de llet de cabra xurra i el resultat és una dura crosta que enclou una pasta tova i aromàtica, perfecta per untar. Té un gust fort que fa que s’hagi d’acompanyar amb un vi intens.

TRUJILLO. LA CASA DELS FORMATGES

És una de les fires més famoses. Se celebra la primera setmana de maig en aquest poble de Càceres. Ja se n’han fet 28 edicions en els envelats que s’instal·len a la plaça Major, on els experts formatgers ofereixen degustacions.

Aquesta fira també acull formatges d’altres països, fa tallers formatius, demostracions de com s’elabora aquest producte de manera artesanal i un tast-concurs, entre altres de les moltes activitats que s’ofereixen durant els dies de la fira.

Més info

On es podem trobar o degustar aquests formatges

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies