Important tendència
L’origen del terme se situa a finals del segle XIX a Nova York. Era un costum anglès que es va exporta als Estats Units. El terme com a tal el va encunyar una publicació satírica novaiorquesa el 1896, a tall de crítica sobre els costums gastronòmics anglesos. Aquesta revista el va anomenar aleshores punch i es va instaurar entre les classes altes, ja que els servents tenien el diumenge lliure i deixaven als senyors una gran quantitat de menjar fet amb una barreja de productes d’esmorzar i de dinar.
Altres teories assenyalen que l’origen real és molt més humil, ja que era el dinar dels grangers després d’un matí dur de feina per poder agafar forces i continuar treballant. D’altres apunten que els diumenges les mares angleses preparaven suculents brunch per als fills troneres.
Sigui com sigui, ara és una tendència i n’hi ha molts, d’aficionats a un bon brunch, els diumenges entre les 11 del matí i les 3 de la tarda. Aquests són alguns dels llocs més populars on es pot gaudir d’aquesta tendència gastronòmica.
A Madrid podem trobar…
- Un dels pioners a instaurar el brunch va ser el Café Oliver. Un lloc amb una clàssica oferta gastronòmica i punt de trobada d’artistes, actors i cantants els matins de diumenge.
El brunch consta de tres parts: entrant, amb cafès, brioixeria i torrades; plat principal amb tres tipus d’ous per triar (entre els quals hi ha famosos ous Benedict), i segon plat, també per triar entre cheeseburguers, amanides o pancakes. - Pipa & Co és un restaurant amb una decoració exquisida on podrà trobar menjar internacional. Amb una terrassa molt apropiada per al bon temps i molt ben condicionada també per a l’hivern.
Podrà degustar el brunch fins a les 4 de la tarda. El plat estrella és la Pipa burguer, tot i que també ofereixen els clàssics ous Benedict, french toast i plats amb un toc exòtic, com les quesadillas i el sandvitx hindú. També ofereixen torrades, bagels, musli o creps.
Breakfast i lunch. De la fusió d’aquestes dues paraules sorgeix el brunch, que s’ha convertit en una tendència gastronòmica molt de moda els últims anys, però que poques persones en coneixen l’origen.
Barcelona els diumenges
- El carrer de Santaló amaga un dels millors llocs de Barcelona per gaudir d’un bon brunch. Muy Mío Bakery és un lloc molt especial on podrà trobar pastissos casolans de tota mena i fins i tot encarregar-ne.
La carta de brunch inclou plats més lleugers, com granola, iogurt i fruita, però també grans clàssics com els ous Benedict, french toast amb plàtan caramel·litzat i mel, pancakes amb mantega, bacó i xarop d’erable o sandvitx de bou amb formatge, fesols i guacamole. - A prop del port, trobarà aquest lloc que destaca per una decoració eclèctica: sofàs, llums d’aranya i parets amb paper pintat.
El brunch de Milk Bar and Bistro està considerat com un dels millors de Barcelona. Hi trobarà els plats de sempre, però també innovacions com el Popeye’s Punch, els ous a la florentina o la Triple Whammy Breakfast Burger. Tot això, acompanyat d’un Bloody Mary, una copa de cava o un Pink Flamenco.
València, molt a la moda
- Lotelito és un dels llocs més chic de València. És molt famós per la quantitat d’activitats que s’hi fan (desfilades, monòlegs, exposicions d’artistes…). Un lloc per aturar-s’hi si es visita la capital del Túria.
Per a l’hora del brunch trobarà cruixents d’ànec i foie, croquetes, minihamburgueses de bou, sashimi… També hi ha opcions més dolces, com pastissos, croissants, torrades… Tant la brioixeria com la rebosteria i els pans són artesanals i es preparen el mateix dia. - Un lloc elegant per gaudir del que en diuen esmorzaret. Moltto ofereix productes de qualitat i cuina casolana modernitzant les receptes de sempre.
Aquest esmorzaret recull les tendències, però també ofereix menjar tradicional valencià, com l’entrepà pataqueta de blanc i negre, un pa de xapata amb llonganissa i botifarra negra de Montserrat (València), saltat amb favetes i coliflor; o com l’hamburguesa patriota, que simula la tradicional pilota de carn d’olla valenciana amb carn magra, tomàquet concassé i allioli.