Cambodja itinerant
Aquesta exposició ja ha passat per Madrid, Barcelona, Lleida, Tarragona i Palma amb l’objectiu d’acostar el visitant a la realitat d’aquest petit país del sud-est asiàtic amb un passat recent marcat per la tragèdia. Cambodja encara pateix les seqüeles de les tres dècades de conflictes que van assolar el país i actualment continua sent un dels països més afectats per les mines antipersones.
“Cambodja mira avui cap endavant, i tot i tants anys de dolor i patiment, la població treballa per construir un futur millar.” A través de les fotografies de Gervasio Sánchez (Premi de Periodisme Rei d’Espanya 2009 i Premi Nacional de Fotografia 2009) i els documentals d’Oriol Gispert de La Lupa Producciones, l’exposició pretén contribuir a un millor coneixement de la realitat en què viuen els pobles del sud-est asiàtic.
L’Obra Social La Caixa, amb Cambodja
Aquesta exposició està lligada a l’Àrea Internacional de la Obra Social ”la Caixa”, que se suma, des del 1997, al compromís solidari d’eradicar la pobresa mitjançant la promoció i el suport del desenvolupament socioeconòmic sostenible de les poblacions més vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.
Des de l’any 2000, a través de l’Àrea Internacional, es col•labora amb diverses iniciatives adreçades a la rehabilitació i la inserció sociolaboral de persones afectades per mines i per poliomielitis, com també al desenvolupament socioeconòmic rural, i es beneficien més de 10.000 persones.
El 2014, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa un projecte de l’ONG S.A.U.C.E a través de la Prefectura Apostòlica de Battambang, adreçat a ampliar i reforçar les actuacions d’atenció als desplaçats cambodjans que provenen de Tailàndia. A causa del recent cop d’estat fet per una junta militar en aquest país, se n’han expulsat més 250.000 cambodjans en situació irregular que s’hi guanyaven la vida. La inversió de l’entitat en el projecte és de 100.000 euros i s’estima que se’n beneficiaran gairebé 7.000 persones.
“Cambodja, terra d’esperança” és l’exposició que CaixaForum Saragossa proposa fins al 8 de febrer de 2015.
Anàlisi de tres factors
La mostra reflexiona sobre tres factors clau per a aquest país del sud-est asiàtic:
MINES, SEMBRA DE DOLOR
Un 20% del territori de Cambodja està afectat per les mines. Des del 1992 fins avui en dia, s’han retirat prop de 500.000 mines antipersones, 10.000 mines antitanc i gairebé 2 milions de restes explosives de guerra.
ARRÒS, CAMPS DE VIDA
El 80% dels cambodjans viuen en zones rurals. L’arròs, com en molts països asiàtics, és el cereal de cultiu principal. Té tanta importància que, en la llengua khmer, els cambodjans diuen “menjar arròs” per designar el nostre genèric “menjar”.
CONSTRUINT CAMINS
En el context favorable del sud-est asiàtic, el creixement econòmic de Cambodja és avui en dia un fet real i esperançador. El 38% de la població és menor de 15 anys i això, indubtablement, pot significar un gran impuls per al futur, un gran salt cap endavant.
Sobre Gervasio Sánchez
Gervasio Sánchez (Còrdova, 1959) és considerat un dels fotoperiodistes espanyols amb més experiència en la documentació de conflictes bèl•lics. És periodista des del 1984 i els seus treballs es publiquen a l’Heraldo de Aragón i La Vanguardia, i col•labora amb la Cadena SER i la BBC. Des del 1998 és enviat especial per la pau de la UNESCO.
És autor de diversos llibres fotogràfics: El cerco de Sarajevo (1995) i els publicats per l’Editorial Blume Vidas minadas (1997 i 2002), Kosovo, crónica de la deportación (1999), Niños de la guerra (2000) i La caravana de la muerte. Altres llibres publicats són: Las víctimas de Pinochet (2002), Salvar a los niños soldados (2004), Latidos del tiempo (2004), amb l’escultor i artista plàstic Ricardo Calero, i Sierra Leona, guerra y paz (2005).
Gervasio Sánchez ha rebut el Premi Periodisme Rei d’Espanya (2009) i el Premi Nacional de Fotografia (2009) i, fa poc, la Gran Creu d’Or de l’Orde Civil de la Solidaritat Social (2011). A més, ha estat guardonat també amb el Cirilo Rodríguez, Club Internacional de Premsa, Andalucía de Cultura, Drets Humans de Periodisme, Ortega y Gasset de Fotografia, Liber Press i Javier Bueno. Les institucions aragoneses li han concedit la Medalla d’Or de Santa Isabel de Portugal i la Medalla al Mèrit Professional, a més de nomenar-lo fill adoptiu de Saragossa.