”la Caixa” ha lliurat ajuts per a 79 projectes de recerca pionera i de gran impacte social per un import de 28 milions d’euros

La primera institució filantròpica de recerca d’Espanya ha destinat enguany 90 milions d’euros a impulsar el talent, la investigació i la innovació.

  • Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Javier Solana, membre del Patronat i del Consell Assessor d’Experts en Recerca de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya, han lliurat avui 79 ajuts a projectes de recerca i innovació d’excel·lència nacionals i internacionals.

 

  • Les investigacions s’emmarquen dins de tres de les línies d’actuació en l’àmbit de la recerca de la Fundació Bancària ”la Caixa”: les beques de postdoctorat, per impulsar el talent investigador; suport a projectes d’excel·lència de recerca en biomedicina i salut, i el programa CaixaImpulse, per traslladar els resultats de la recerca biomèdica a la societat.

 

  • Podem reduir l’impacte ambiental amb materials intel·ligents? És possible revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes? Es pot diagnosticar la demència amb una simple anàlisi de sang? Aquests són tres exemples de preguntes a les quals donaran resposta en els propers anys els investigadors seleccionats.

 

 

  • ”la Caixa” impulsa projectes capdavanters en recerca multidisciplinària per incidir en el benestar social. Al llarg de tres dècades, la institució ha destinat més de 500 milions d’euros a formació, recerca i innovació, fomentant un ecosistema global que va del laboratori a la societat.

 

  • El president de l’entitat, Isidre Fainé, ha manifestat: «Els científics són capaços de transformar el món a través de la seva imaginació, el seu talent i el seu esforç, i aconsegueixen oferir respostes a preguntes que tal vegada no ens hem formulat. Des de la Fundació Bancària ”la Caixa” impulsem projectes que ajuden a ampliar els horitzons del nostre coneixement, com les 79 recerques que presentem avui, que de ben segur ens ajudaran a dibuixar un futur esperançador».

Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Javier Solana, membre del Patronat i del Consell Assessor d’Experts en Recerca de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya, han lliurat els ajuts als 79 investigadors nacionals i internacionals que, gràcies a les recerques que desenvoluparan a les millors universitats i centres d’investigació d’Espanya i Portugal, seran capaços de canviar el futur de les persones. ”la Caixa” destina a aquestes noves iniciatives 28 milions d’euros.

«Questions for the future» és el lema que centra el conjunt dels 79 projectes, i en els quals es formulen preguntes per aconseguir un futur millor per a la societat. Algunes de les preguntes són aquestes: Podem reduir l’impacte ambiental amb materials intel·ligents? És possible revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes? Es pot diagnosticar la demència amb una simple anàlisi de sang?

Aquests són només tres exemples de les investigacions que s’estan desenvolupant en el marc de les beques de postdoctorat de ”la Caixa”, de la convocatòria en projectes de recerca en biomedicina i salut, i del programa CaixaImpulse. Totes formen part d’un projecte global de l’entitat que es basa en tres pilars: la formació d’excel·lència, per capacitar les generacions futures i promoure el talent investigador; la recerca en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut, i la translació dels resultats de la investigació a la societat, per aportar solucions per als ciutadans a l’hora d’afrontar els grans reptes de futur.

 Està demostrat que, per transformar les societats, cal un bon sistema de ciència, tecnologia i innovació. En aquest sentit, les universitats i els centres de recerca i innovació tenen un paper cabdal, com també la inversió que destina un país a R+D+I, tant pel que fa al sector públic com al privat.

El Pla Estratègic 2016-2019 de la Fundació Bancària ”la Caixa” inclou la inversió en recerca com una prioritat. Enguany, l’entitat destina 90 milions d’euros al coneixement, la recerca i la innovació. Aquesta inversió converteix la institució en la primera entitat filantròpica de recerca d’Espanya i Portugal, la segona d’Europa i una de les més importants del món. En paraules del president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé: «Els científics són capaços de transformar el món a través de la seva imaginació, el seu talent i el seu esforç, i aconsegueixen oferir respostes a preguntes que tal vegada no ens hem formulat. Des de la Fundació Bancària ”la Caixa” impulsem projectes que ajuden a ampliar els horitzons del nostre coneixement, com les 79 recerques que presentem avui, que de ben segur ens ajudaran a dibuixar un futur esperançador».

L’aposta de ”la Caixa” per la recerca, un compromís sòlid i sostingut en el temps

El compromís de ”la Caixa” amb la recerca i la formació d‘excel·lència té més de trenta anys, des que es va iniciar el Programa de Beques ”la Caixa”. Des d’aleshores, l’entitat ha destinat més de 500 milions d’euros a la formació, la recerca i la innovació. Poques institucions tenen al seu ADN aquest bagatge. ”la Caixa” vol reafirmar el seu compromís amb la recerca i la societat atraient talent internacional i fomentant que els investigadors es quedin al territori; donant suport als investigadors de referència mundial que fan recerca de frontera, i, com a últim pas, impulsant la translació d’aquests resultats a la societat a través de la creació d’empreses, productes o tecnologia. En definitiva, ”la Caixa” està fomentant un ecosistema global que va del laboratori a la societat.

  • Beques ”la Caixa” de postdoctorat Junior Leader. A la segona convocatòria d’aquest programa competitiu s’han seleccionat 33 investigadors d’excel·lència de diferents nacionalitats per ajudar-los a dur a terme les seves recerques i fomentar així les carreres científiques d’alta qualitat i innovadores a Espanya i Portugal. De les 33 beques atorgades, 22 serviran per atreure talent investigador als centres Severo Ochoa o María de Maeztu, Instituts de Recerca Sanitària Carlos III i centres avaluats com a excel·lents per la Fundação para a Ciência e a Tecnologia de Portugal, i les altres 11 tenen l’objectiu de retenir talent per investigar a qualsevol universitat o centre espanyol o portuguès.
  • Suport a projectes de recerca en biomedicina i salut. En la segona edició d’aquesta convocatòria transparent, oberta i competitiva, ”la Caixa” ha seleccionat 25 iniciatives de recerca en biomedicina i salut d’excel·lència científica i impacte social, sigui en investigació bàsica, clínica o translacional. Una de les novetats d’aquesta segona edició és la creació d’una línia específica de finançament per a tecnologies facilitadores en salut. L’objectiu d’aquesta convocatòria de salut és potenciar projectes d’excel·lència en la lluita contra les malalties amb més impacte, com ara les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques.
  • Programa CaixaImpulse. Enguany, s’han concedit 21 ajudes promogudes per ”la Caixa”, amb la col·laboració de Caixa Capital Risc i EIT Health, dirigides a centres de recerca, universitats i hospitals, sense ànim de lucre, de tota la Unió Europea, que treballin en un projecte innovador de l’àmbit de la biomedicina. Des que va arrencar ara fa cinc anys, aquest programa ha afavorit la posada en marxa de 99 iniciatives, 14 de les quals ja s’han convertit en empreses derivades (spin-off).

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies