La primera institució filantròpica de recerca d’Espanya i Portugal lliura 75 nous ajuts a la investigació i la innovació capdavanteres de gran impacte social.
Isidre Fainé, President de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Javier Solana, membre del Patronat i del Consell Assessor d’Experts en Recerca de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Manuel Heitor, Ministre de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior del Govern de la República de Portugal, han lliurat els ajuts als 75 investigadors nacionals i internacionals que, gràcies a les recerques que desenvoluparan a les millors universitats i centres d’investigació d’Espanya i Portugal, seran capaços de canviar el futur de les persones.
«Questions for the future» és el lema que centra el conjunt dels 75 projectes, i en els quals es formulen preguntes com aquestes: podem crear materials nous amb propietats espectaculars? El fetge podria revelar el taló d’Aquil·les de la malària? Podem tractar el càncer induint l’envelliment cel·lular? Aquests són només tres exemples de les investigacions que s’estan desenvolupant en el marc de les beques de postdoctorat Junior Leader ”la Caixa”, de la convocatòria en projectes de recerca en biomedicina i salut, i del programa CaixaImpulse. Totes formen part d’un projecte global de l’entitat que es basa en tres pilars: la formació d’excel·lència, capacitant les generacions futures i promovent el talent; la investigació en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut, i la translació de la recerca del laboratori a l’empresa, aportant solucions per als ciutadans.
Està demostrat que, per transformar les societats, cal un bon sistema de ciència, tecnologia i innovació. En aquest sentit, les universitats i els centres de recerca i innovació tenen un paper cabdal, com també la inversió que destina un país a R+D+I, tant pel que fa al sector públic com al privat.
Formen part d’un projecte global de l’entitat que es basa en tres pilars: la formació d’excel·lència, capacitant les generacions futures i promovent el talent; la investigació en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut, i la translació de la recerca del laboratori a l’empresa, aportant solucions per als ciutadans.
El Pla Estratègic 2016-2019 de la Fundació Bancària ”la Caixa” inclou la inversió en recerca com una prioritat. Enguany, l’entitat destina 70 milions d’euros al coneixement, la recerca i la innovació, i preveu augmentar aquesta xifra fins a 90 milions d’euros l’any 2019. Aquesta inversió converteix la institució en la primera entitat filantròpica de recerca d’Espanya i Portugal, i una de les primeres d’Europa. Amb un objectiu molt clar: «Crear un ecosistema en el qual capacitem els millors talents investigadors nacionals i internacionals; en el qual accelerem la recerca d’excel·lència dels millors projectes en biomedicina i salut, i en el qual possibilitem la translació de la investigació del laboratori a la ciutadania», segons ha comentat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”.
Un compromís sòlid i sostingut en el temps a favor de l’excel·lència científica
El compromís de la Fundació Bancària ”la Caixa” amb la recerca té més de trenta anys, quan va iniciar el Programa de Beques ”la Caixa”. Des d’aleshores, l’entitat ha destinat prop de 400 milions d’euros a la formació d’excel·lència, la recerca i la innovació. Poques institucions tenen al seu ADN aquest bagatge. Enguany, la Fundació Bancària ”la Caixa” vol reafirmar el seu compromís amb la recerca i la societat atraient talent internacional i fomentant que els investigadors es quedin al territori; donant suport als investigadors de referència mundial que fan recerca de frontera, i, com a últim pas, impulsant la translació d’aquestes investigacions a la societat a través de la creació d’empreses. Un ecosistema que va del laboratori a l’empresa.
Beques de postdoctorat Junior Leader ”la Caixa”.
Aquest programa es va posar en marxa el 2017, i a la primera convocatòria es van seleccionar 30 investigadors d’excel·lència per dur a terme les seves recerques i fomentar així les carreres científiques d’alta qualitat i innovadores a Espanya. De les 30 beques atorgades, 20 serviran per atreure talent internacional als centres Severo Ochoa o María de Maeztu, i les altres 10 tenen l’objectiu de retenir talent per investigar a qualsevol universitat o centre espanyol.
Convocatòria de projectes de recerca en biomedicina i salut
En la primera resolució d’aquesta convocatòria oberta i competitiva, la Fundació Bancària ”la Caixa” ha seleccionat 25 iniciatives de recerca en biomedicina i salut d’excel·lència científica i amb un gran valor potencial i impacte social, ja sigui en investigació bàsica, clínica o translacional. L’objectiu d’aquest programa és potenciar projectes d’excel·lència en la lluita contra les malalties que tenen més impacte al món, com ara les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques.
Programa CaixaImpulse
Enguany, s’han concedit 20 ajudes promogudes per l’Obra Social ”la Caixa” i Caixa Capital Risc, amb la col·laboració d’EIT Health, dirigides a centres de recerca, universitats i hospitals, sense ànim de lucre, d’Espanya o de Portugal, que treballin en un projecte innovador de l’àmbit de la biotecnologia o les ciències de la vida. Des que es va posar en marxa, el 2015, el programa ha destinat 7,5 milions d’euros a impulsar 58 iniciatives, 10 de les quals ja s’han convertit en empreses derivades (spin-off) i 7 més es troben en procés de creació.
Aquests 75 projectes es plantegen les preguntes adequades per aconseguir un futur millor per a la societat. En aquest sentit, Isidre Fainé ha recordat la cita d’Albert Einstein: «La formulació d’un problema és més important que la seva solució». És a dir, el veritable pas endavant es fa quan es formula la pregunta clau, i no tant quan es troba la resposta. I és que comprendre el perquè d’alguna cosa obre noves vies a trobar solucions.