Evita decisions emocionals

Com afecten la rendibilitat diària

Les nostres emocions estan connectades amb les nostres accions. És gairebé impossible actuar d’una manera diferent al que ens dicta l’emoció d’aquell moment. Quan no les tenim identificades, ens deixem portar i ens impedeixen decidir en llibertat. I això tots ho hem viscut tant en la nostra vida professional com en la nostra vida personal: si ens seiem a negociar carregats de rancúnia o enfadats, ningú no surt airós.

Però, quina és l’emoció que més ens condiciona? Sense cap dubte, la por. És el gran enemic de la innovació i de la creativitat, ens incapacita per abordar decisions que impliquin risc i acaba per immobilitzar-nos completament. El cos ens demana abandonar mentre que la raó ens diu que hem d’arriscar per seguir endavant. A més, hi ha una variant que ens porta clarament al bloqueig i és la por a decidir que té una característica exponencial: com més important ens sembla una decisió, més gran tendeix a ser la por a l’equivocació. I, sens dubte, el nostre patrimoni és una de les nostres majors fonts de preocupació perquè sabem que és la nostra tranquil·litat present i futura.

Quan invertim amb un horitzó a llarg termini hem d’evitar prendre decisions emocionals motivades per moviments bruscos del mercat. Aquestes decisions dificulten la consecució dels nostres objectius. Segons el FactSet, MSCI, de J.P. Morgan Asset Management amb una inversió inicial de 100.000 euros feta l’1 de gener del 2001, quinze anys més tard s’ha analitzat què hauria suposat perdre i no invertir en els 10, 30 i 50 millors dies de rendibilitat del mercat en aquest període. Els resultats són inequívocs:  de 76 000 a 139 000 € menys. Així que és clau saber prendre les decisions adequades per gestionar el patrimoni.

 

Com afecta perdre els millors dies del mercat a la rendibilitat?

 

Un altre cop es barregen diverses variables: prendre la decisió encertada, amb tota la informació adequada i en el moment oportú. La presa de decisions pot definir-se com “l’elecció racional entre alternatives i aquest procés es caracteritzen per la indecisió davant el risc i la por allò que ens és desconegut” (Font: Angel Baguer Alcalá – Dr. enginyer industrial i consultor de direcció publicat a la revista Training & Development).

Deixem la por de banda, rescatem únicament les emocions positives i busquem aliats i informació per prendre decisions. Sense paràlisi! Així, descobreix aquí com les carteres valor poden ajudar-te a evitar aquestes decisions emocionals.

Carteres Valor

video-carteras-valor-ca

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies