El Japó i el cicle de la vida

La flor del cirerer

Algunes tradicions esdevenen part integral de la identitat d’un poble i fins superen la barrera local per conquerir el món sencer. El poble japonès té una personalitat molt marcada i aconsegueix un equilibri especial entre tradicions i modernitat, una barreja que s’ha convertit en insígnia nacional. Una d’aquestes tradicions que li atorguen identitat, que el fan reconeixible i que, de fet, ha traspassat les fronteres és el Hanami, paraula que literalment significa “contemplar les flors” i que s’empra específicament per fer referència se a contemplar la floració dels cirerers, un dels grans plaers de qualsevol que visiti el Japó de finals de març a finals d’abril.

floracion1

Simbologia

Hanami és la vida, és la primavera com a metàfora del cicle vital, és el naixement, la llum després de la foscor… té molt més que veure una flor. Per això, per als japonesos aquest moment de l’any és una experiència reflexiva, vital, a més d’una meravella visual. I per això el gaudeixen juntament amb altres costums, com ara els pícnics amb familiars i amics, celebracions alegres en què es comparteix menjar i beguda (si el recinte ho permet) amb les persones estimades. La flor del cirerer, amb una aparença exquisida i una floració en massa espectacular, simbolitza el caire fugaç de la bellesa i la vida, el cicle de renaixement i la condició d’efímer, conceptes molt marcats en el xintoisme i el budisme. Potser per això finalment va esdevenir símbol nacional que el Govern va emprar en èpoques determinades, i va servir per l’enaltiment de l’esperit nipó en temps conflictius. A més, des del gravat, la literatura i el tatuatge, passant pel disseny de les teles dels quimonos, totes les representacions artístiques japoneses inclouen la flor del cirerer com un dels elements més destacats.

D’est a oest

Tant fa a quin indret del Japó sigui en el moment de floració del cirerer, perquè pot gaudir d’un meravellós Hanami sigui on sigui. Des de la zona més oriental a la més occidental de l’arxipèlag, li recomanem aquestes opcions:

HOKKAIDŌ

cerezos-1

Aquí les pruneres i els cirerers floreixen alhora. En Matsumae-koen hi ha prop de 10.000 cirerers de fins a 250 varietats diferents. Al parc també hi ha una sèrie de cirerers especials, com els kechimyaku-zakura o els amayadori, famosos per les seves llegendes i la seva antiguitat. Ja de per si inoblidable, aquesta visita li permetrà gaudir, a més, del castell de Matsumae-jo, l’últim que es va construir al període Edo (1603-1867) i que encara conserva vestigis de l’època.
La temporada de floració és de finals d’abril a finals de maig.

TOHOKU

cerezos-2

En el nostre camí cap a l’oest, Hirosaki-Koen és un dels millors llocs per veure els cirerers a la zona de Tohoku. En aquest parc hi ha un castell amb les seves torres i teulades semblants a les pagodes que recorden temps passats. El va construir la família de Tsugaru, que antigament va governar tota la zona. A les 49,2 hectàrees, aproximadament, el parc té al voltant de 2.600 arbres de 50 varietats diferents, principalment de l’espècie somei-yoshino. Els registres indiquen que 25 dels cirerers es van plantar el 1715, i alguns encara floreixen a la primavera.
Època de floració: de finals d’abril a finals de maig.

TÒQUIO

cerezos-3

Si té la sort de poder visitar Tòquio aquests dies, no trigarà a adonar-se que Ueno-Koen és el parc ideal per temptejar la ciutat. Alberga el Museu Nacional d’Art Occidental, el Museu Nacional de Tòquio i el jardí zoològic d’Ueno. La floració de les fileres i fileres de cirerers de l’espècie somei-yoshino i dels cirerers de muntanya és simplement espectacular i atreu cada any milers de visitants, per la qual cosa les celebracions al parc són molt populars. Dins el parc trobem Shinjuku Gyoen, l’antiga residència del famós samurai de la família Naito. El jardí, d’una bellesa espectacular, va ser designat Jardí Imperial i posteriorment Jardí Nacional, el 1949. Ha estat famós pels seus cirerers des de l’era Meiji (1868-1912) i actualment aquí es fa la recollida de cirerers per a estudis botànics.
Època de floració: de finals de març fins a finals d’abril.

AICHI

cerezos-4

A la primavera, els cirerers floreixen al voltant del castell Inuyama-jo, una autèntica joia nacional per als japonesos, i s’estenen al llarg del riu Kiso-gawa fins al pont Inuyama-Bashi. El festival Inuyama se celebra els primers dissabte i diumenge d’abril de cada any, a prop de Haritsuna-jinja, al costat de l’entrada al castell. Tretze carrosses de tres pisos d’alçària i una infinitat de ninots de corda que ballen al so de flautes i tambors desfilen al llarg de Honmachi-dori amb un teló de fons inigualable: els cirerers en tot el seu esplendor.
Època de floració: de finals de març fins a principis d’abril.

KYOTO

cerezos-5

Maruyama-Koen és el parc més antic de la ciutat imperial de Kyoto. Situat en un turó amb una llacuna natural, és una de les millors opcions d’oci de la ciutat i un dels indrets més encertats per gaudir dels cirerers. L’anomenat passeig dels filòsofs, un romàntic camí que va de Ginkaku-ji a Wakaoji-jinja, ofereix un increïble panorama de flors de cirerer a banda i banda de la llacuna.
Encara a Kyoto, la muntanya Kasatori-yama, amb un recinte de 660 hectàrees, s’ha registrat com a Patrimoni Cultural de la Humanitat i també és famós pels cirerers en flor.
Època de floració: des de finals de març fins a finals d’abril.

NARA

cerezo-6

Si té l’oportunitat, no ho dubti: aquesta és potser la millor zona per gaudir dels cirerers florits. Quan arriba la primavera, aproximadament 30.000 cirerers donen nova vida a la muntanya Yoshino-yama, situada gairebé al centre de la prefectura de Nara.
Sense sortir de Nara, el parc Nara-Koen és un enclavament històric construït en el període Tempyō (710-784) que s’estén sobre un paisatge exuberant. Li sorprendran els ramats de cérvols, coneguts aquí com els sants missatgers de Kasuga-Taisha i són objecte d’una acurada protecció. El parc compta amb prop de 1.700 cirerers de diversos tipus.
Època de floració: des de principis fins a finals d’abril.

HIROSHIMA

cerezo-7

Arribem a la nostra última parada, tot i que en realitat podríem seguir encara més cap a l’oest del país i fins i tot ser molt més exhaustius, perquè no hi ha poble al Japó que no celebri el seu Hanami, per petit que sigui. Senkoji-Koen és un lloc pintoresc ple de cirerers. Situat a la part posterior de l’estació d’Onomichi, s’estén des de dalt del vessant de la muntanya Senkoji-yama (137 m). El sacerdot principal del temple Senko-ji va construir el parc el 1894. Hi ha prop de 10.000 cirerers de diferents espècies. A l’abril, des de dalt de la muntanya es pot gaudir d’un paisatge esplèndid de la ciutat d’Onomichi i de les illes del mar interior.
Època de floració: a principis i mitjans d’abril.

El Japó és un arxipèlag que ha vist com molts dels seus habitants sortien a la recerca d’arrelar a indrets diferents, i és per això que pot celebrar el seu propi Hanami gairebé a qualsevol lloc del món, tot i que potser les comunitats japoneses del Brasil i dels Estats Units són les que més atenció dediquen a aquesta tradició. No en va, el Japó va regalar als Estats Units 3.020 arbres de cirerer el 1912. Aquests cirerers van ser plantats al parc Sakura de Manhattan i al parc Potomac Est a Washington. Aquests regals es van anar incrementant amb el temps, i avui, per exemple, la ciutat de San Francisco també celebra el seu festival.

Florescència d’una Estrella

Si t’ha fet venir ganes de conèixer com se celebra el Hanami a qualsevol de les destinacions proposades, ho té veritablement fàcil per omplir aquesta primavera d’experiències noves i viure grans moments amb els seus.

Ara, a CaixaBank Banca Premier posem a la seva disposició el Préstec Estrella Exprés*, un préstec àgil, sense interessos, amb un termini de devolució de fins a dotze mesos i amb condicions interessants per fer front a les seves despeses pagant-les de manera fraccionada.

Demani aquest préstec des d’avui mateix a la seva oficina de CaixaBank, on el seu gestor de Banca Premier l’atendrà personalment amb molt de gust, o a través de Línia Oberta.

Gaudeixi de moments únics aquesta primavera.

La concessió de l’operació és subjecta a l’anàlisi de la solvència i la capacitat de devolució del sol·licitant, en funció de les polítiques de risc de l’entitat. Oferta vàlida del 15.2.2017 al 31.3.2017.

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies