Compromís internacional
El primer ministre de Portugal, António Costa, i el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidro Fainé, van presentar l’acord de col·laboració per estendre programes estratègics de l’entitat a Portugal. Aquest país és avui epicentre del compromís internacional de la Fundació Bancària, fruit de la seva aliança amb el BPI, i l’entitat té previst arribar als 50 milions d’euros de pressupost anual recurrent destinats a acció social al país lusità.
També assistiren a l’acte Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Pau Forero, CEO del BPI, i Artur Santos Silva, que actuarà com a responsable i coordinador de la implementació dels programes a Portugal.
La Fundació Bancària ”la Caixa” implementarà inicialment aquesta acció social a través de diversos projectes, entre els quals destaquen el Programa Incorpora, dedicat a la inserció de persones amb dificultats per accedir al mercat laboral, el Programa de gent gran i el Programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades.
Isidro Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, ha destacat: “Conscients d’aquesta realitat tan forta i preciosa que uneix Portugal i Espanya, hem decidit que la internacionalització de la nostra Obra Social prengui cos en aquest país. Si altres entitats troben oportunitats en horitzons llunyans, nosaltres, dins del nostre compromís social, procurem sempre ser propers, acostar-nos a les persones i territoris que tenim més propers, amb els quals ens agermanen més vinculacions afectives”.
A la imatge de l’esquerra, Isidro Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, a l’acte de presentació. A la imatge de la dreta, Isidre Fainé al costat d’António Costa, primer ministre de Portugal, i Artur Santos Silva, que farà de responsable i coordinador de la implementació dels programes a Portugal.
Dins del nostre compromís social, procurem sempre ser propers, acostar-nos a les persones i territoris que tenim més propers, amb els quals ens agermanen més vinculacions afectives.
(Isidro Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”)
Un model únic de compromís social
Isidro Fainé va presentar el model únic de la Fundació Bancària ”la Caixa”, l’origen de la qual es remunta a fa més de 110 anys, quan es va crear el 1904 a Barcelona la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis, ”la Caixa”. Des dels seus inicis, l’entitat s’ha caracteritzat per una finalitat social clara adreçada a evitar l’exclusió financera i a fomentar el desenvolupament socioeconòmic del territori.
Els primers programes que es posaran en marxa al país lusità són els que tenen una major incidència social i aquells que garanteixen un major impacte transformador de la societat. Es tracta d’iniciatives referents en el desenvolupament de solucions duradores, que cobreixin les necessitats bàsiques de les persones i generin igualtat d’oportunitats.
Tres programes de gran incidència social que garanteixen
l’impacte transformador de la societat
Els primers programes que es posaran en marxa al país lusità són els que tenen una major incidència social i aquells que garanteixen un major impacte transformador de la societat. Es tracta d’iniciatives referents en el desenvolupament de solucions duradores, que cobreixin les necessitats bàsiques de les persones i generin igualtat d’oportunitats.
- Programa Incorpora
- Programa d’atenció a gent gran
- Programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades
El Programa Incorpora porta deu anys dedicats a la inserció laboral de les persones i col·lectius amb dificultats per obrir-se camí al mercat laboral. A més d’Espanya, es desenvolupa al Marroc i a Polònia, i l’any 2016 s’ha posat en marxa a Hongria.
La xarxa de complicitats generada entre empreses i entitats socials ha afavorit que durant aquesta dècada s’hagin aconseguit prop de 138.000 llocs de treball. Al llarg del 2016, es van promoure més de 28.000 llocs de treball.
Incorpora s’adreça a persones amb algun tipus de discapacitat (sensorial, física, intel·lectual o mental) i també a aquelles persones amb dificultats especials per accedir a un lloc de treball per altres circumstàncies, per exemple aturats de llarga durada, joves en risc d’exclusió, immigrants o dones víctimes de violència de gènere.
El Programa d’atenció a la gent gran és el degà de la Fundació Bancària ”la Caixa”, amb un segle d’activitats i projectes orientats a oferir l’atenció, el servei i les respostes a les necessitats d’aquest col·lectiu.
Les propostes dedicades a la gent gran han evolucionat fins al punt de definir accions que incideixen en la promoció d’un envelliment actiu i saludable, es treballa en projectes de dinamització, d’integració i de participació social, en la formació en noves tecnologies i en programes preventius sobre salut i bons hàbits, entre d’altres.
Durant el 2016, més de 820.000 persones van participar en aquests projectes a Espanya, i van prendre part en gairebé 17.000 activitats.
Així mateix, la Fundació Bancària ”la Caixa” desenvoluparà a Portugal el Programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades, l’objectiu del qual és humanitzar l’atenció de les persones que es troben en la fase final de la seva vida. El 2016, els equips d’assistència psicosocial han atès un total de 20.691 pacients i gairebé 29.000 familiars.
Aquest projecte, avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ofereix atenció sanitària i psicosocial, assessorament i suport integral tant als pacients com a les seves famílies.
El programa actua com un instrument més de suport que complementa el model assistencial de les cures pal·liatives dels sistemes públics de salut. Els equips que hi treballen ofereixen assistència psicosocial i suport emocional, social i espiritual.
La Fundació Bancària preveu assolir un pressupost anual recurrent de 50 milions d’euros a Portugal i així convertir el país en l’epicentre del seu compromís internacional
Desenvolupament econòmic i CaixaImpulse
A més dels programes esmentats, també es duran a terme altres projectes, com ara la creació de pols de desenvolupament econòmic, començant per l’entorn proper a Extremadura, o la promoció del programa CaixaImpulse. Aquesta iniciativa és pionera en la creació d’empreses biotecnològiques, i l’objectiu és impulsar la transformació del coneixement científic en empreses i productes dels camps de les ciències de la vida i de la salut que generin valor a la societat.
Fundação de Serralves.
Fundação Calouste Gulbenkian.
Aliances culturals internacionals
Les activitats de divulgació cultural, en concret les exposicions, són una altra de les grans prioritats de la Fundació Bancària. Per a això, es compta amb aliances estratègiques, com les acordades amb el British Museum, el Museu del Louvre o el Museo del Prado, i amb institucions portugueses de referència, com ara la Fundação de Serralves i la Fundação Calouste Gulbenkian.
Amb la primera es va establir recentment una col·laboració per presentar a la Casa de Serralves l’exposició Joan Miró: Materialitat i Metamorfosis, una mostra inèdita d’aquest artista. Amb la Fundação Calouste Gulbenkian es va signar el 2013 un acord per col·laborar en el desenvolupament conjunt de projectes socials, culturals, científics i de cooperació internacional.
Properament es presentarà un altre projecte expositiu a Lisboa, en què la Fundació Bancària ”la Caixa” i el BPI en són els principals mecenes. Es tracta d’una exposició al Museu Nacional d’Art Antic amb obres procedents dels Museus Vaticans.
Compromís amb les persones més vulnerables
La Fundació Bancària treballa per al progrés de les persones, parant especial atenció als col·lectius més vulnerables. L’objectiu últim: canviar presents i construir futurs.
El seu pla estratègic preveu una inversió de més de 2.000 milions d’euros entre 2016 i 2019. El 2016, l’entitat va impulsar gairebé 50.000 iniciatives socials, de les quals es van beneficiar més de 10 milions de persones.
La Fundació Bancària és avui la primera fundació d’Espanya i una de les més importants del món: la tercera en volum d’actius i la sisena en pressupost executat.