Imprescindibles

La Fundació Bancària ”la Caixa” ret homenatge als investigadors mèdics

Isidro Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, acompanyats dels doctors María Blasco, Valentí Fuster, Maite Mendioroz, Eduard Gratacós, Bonaventura Clotet i Pedro Alonso, han presentat a CaixaForum Madrid la nova campanya de publicitat de la Fundació Bancària ”la Caixa”, que gira al voltant d’una única paraula: Imprescindibles. Si l’any passat es va centrar en les persones indispensables de les entitats socials, enguany es vol donar veu als referents en el camp de la investigació d’excel·lència que treballen per donar resposta als grans reptes de la humanitat en temes de salut, amb la finalitat de combatre les malalties amb més impacte al món.

Tots van explicar les grans línies de recerca en què treballen en aquest moment i van fer èmfasi especial en la importància del mecenatge científic per poder continuar investigant i per trobar les claus per resoldre les malalties que més afecten el conjunt de la societat. Per a un país, la inversió en ciència és un factor que afavoreix el desenvolupament d’una economia basada en el coneixement.

Per a la Caixa, les campanyes de publicitat són molt més que una acció de difusió. Volem sensibilitzar i mobilitzar la societat. En aquest cas, ho fem en favor de la transcendència del paper que exerceix la recerca i de la importància del mecenatge en la lluita contra les malalties més esteses

Isidro Fainé

Ampliar les fronteres del coneixement

Amb aquest plantejament, els espots, set en total, recullen els testimonis de representants d’entitats que la Fundació Bancària ”la Caixa” impulsa en qüestions de gran transcendència, com ara desenvolupar fàrmacs contra el càncer, promoure la salut cardiovascular, descobrir noves vies per prevenir la malaltia d’Alzheimer, salvar la vida de milions de nens abans de néixer, aconseguir una vacuna contra la sida o eradicar la malària i altres malalties associades a la pobresa.

Amb l’impuls als programes de recerca, la Fundació Bancària ”la Caixa” contribueix a ampliar les fronteres del coneixement orientant la seva intervenció cap a la cerca de solucions als grans reptes de la humanitat, molts dels quals estan relacionats amb la salut, i millorar així la vida de milions de persones. Aquesta és una de les línies d’actuació estratègiques de l’entitat.

En la campanya col·laboren els doctors Josep Baselga, director mèdic de l’Hospital Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York i president del Comitè Científic Intern de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia; María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques; Valentí Fuster, director del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars i del Mount Sinai de Nova York; Maite Mendioroz, directora del Laboratori d’Epigenètica-Alzheimer de Navarrabiomed; <Eduard Gratacós, director del Centre de Medicina Fetal de l’Hospital Clínic-Sant Joan de Déu; Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i Pedro Alonso, fundador d’ISGlobal i director del Programa Mundial de Malària de l’OMS.

Volem accelerar el descobriment de nous fàrmacs contra el càncer.

María Blasco

Líder de les institucions

La col·laboració amb totes aquestes entitats permet a la Fundació Bancària ”la Caixa” desenvolupar el seu paper com a líder de les institucions que impulsen la recerca del sector privat a Espanya. El Pla Estratègic 2016-2019 aprofundeix aquest suport i triplica el pressupost dedicat a la recerca fins a arribar als 90 milions d’euros el 2019. Un esforç que converteix la Fundació en la segona d’Europa i la tercera del món en termes de filantropia. La campanya aplega els testimonis dels líders científics i s’expliquen les claus més importants de la seva recerca. Tots coincideixen en la importància del mecenatge científic per aconseguir que la ciència avanci i, alhora, en la rellevància del desenvolupament d’una economia basada en el coneixement i en el progrés de les societats.

Avui dia, per primer cop, entenem què és el càncer.

Josep Baselga

Imprescindibles per a la salut i la qualitat de vida de milions de persones

Aquesta campanya pretén retre homenatge als investigadors que dediquen el seu talent i esforç a trobar solucions i tractaments per a algunes de les malalties que afecten a més persones. Les xifres parlen per si mateixes i expliquen per què aquests investigadors són imprescindibles.

El càncer és una de les principals causes de morbiditat i mortalitat arreu del món. Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2015 es van registrar 8,8 milions de morts relacionades amb aquesta malaltia. Es preveu que el nombre augmenti aproximadament un 70 % en els propers 20 anys. Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), s’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones patirà un càncer al llarg de la seva vida.

Hi ha dues claus per promoure la salut cardiovascular: la ciència i l’educació.

Valentí Fuster

La primera causa de mort al món

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món. Segons l’OMS, l’any 2015 més de 17 milions de persones van morir per causes relacionades amb malalties cardiovasculars. D’aquestes, 7,4 milions van morir per cardiopaties coronàries i 6,7 milions per accidents cerebrovasculars.

Al món hi ha uns 47 milions de persones que pateixen demència, amb 9,9 milions de casos nous cada any, fet que la situa com la setena causa de mort al món, segons l’OMS. Cada tres segons es diagnostica un nou cas. Si no es troba una cura efectiva, es preveu que l’any 2050 el nombre de casos s’haurà triplicat i la malaltia d’Alzheimer haurà esdevingut una de les malalties més importants del segle xxi.

Només tenim una eina per vèncer l’Alzheimer: la recerca.

Maite Mendioroz

Segons l’OMS…

Els nadons que pateixen problemes a l’úter augmenten el risc de patir discapacitat o problemes cardiovasculars o metabòlics de per vida. Segons l’OMS, es calcula que cada any neixen al món uns 15 milions de nadons abans de les 37 setmanes d’embaràs, fet que suposa més d’un 10 % de prematurs. L’any 2015, més d’un milió d’aquests nens prematurs van morir per complicacions durant el part. La prematuritat és la primera causa de mortalitat en els nens menors de cinc anys.

En el cas de la sida, el 2016 l’OMS va calcular que 1,8 milions de persones es van infectar amb el VIH i que 1 milió de persones van morir per aquesta causa. Segons l’Instituto de Salud Carlos III, cada dia es diagnostiquen 10 casos nous d’infecció per VIH a Espanya.

La medicina i la cirurgia fetal permeten salvar la vida de milers de nens abans que neixin.

Eduard Gratacós

Reconeixement als professionals

Pel que fa a les malalties infeccioses, cada any es detecten 212 milions de casos de malària al món, la majoria dels quals afecten nens menors de 5 anys residents a l’Àfrica, segons l’OMS. I cada any es descobreixen 10,4 milions de casos nous de tuberculosi que generen 1,8 milions de morts; és la novena causa de mortalitat al món.

Aquest homenatge als centres de recerca a través dels seus líders pretén ser també un reconeixement als professionals que de manera anònima dediquen el seu dia a dia a treballar per millorar la vida dels altres, des dels investigadors júnior que s’integren en els grans equips fins als estudiants que reben la seva primera oportunitat com a becaris, sense oblidar la tasca indispensable de persones anònimes que participen voluntàriament en estudis de cohorts o assajos clínics per trobar noves vies de curació de les malalties.

La lluita contra la sida podria fer un pas gegant en els propers anys.

Bonaventura Clotet

Fundació Bancària ”la Caixa”, més de 30 anys impulsant la recerca

El compromís de la Fundació Bancària ”la Caixa” amb el benestar de les persones ha marcat l’acció de l’entitat des que va néixer el 1904. I continua més vigent que mai. El seu objectiu principal: contribuir a la construcció d’una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més les necessiten, amb la voluntat de consolidar i intensificar la tasca de l’Obra Social. Aquest compromís s’ha traduït en un augment del seu pressupost fins a arribar als 510 milions d’euros 2017, enfront dels 500 dels nou anys anteriors. Globalment, durant el 2016 ha impulsat més de 50.000 iniciatives, de les quals s’han beneficiat més de 10,5 milions de persones.

La malària acaba amb la vida de gairebé mig milió de persones cada any.

Pedro Alonso

Fa més de 30 anys que la Fundació Bancària dóna suport a la investigació d’excel·lència. En aquestes tres dècades, l’entitat ha destinat més de 380 milions d’euros a donar suport a la recerca a través de 352 projectes; ha atorgat 4.348 beques d’excel·lència per promoure la formació de joves en un centenar d’universitats i centres espanyols, i ha impulsat 1.629 assajos clínics de nous tractaments per a pacients de càncer, sida o malària, entre altres malalties. A més, l’any 2016 va ajudar a contractar més de 650 investigadors; d’aquesta manera va contribuir a la incorporació de nou personal en centres d’investigació.

La teva privacitat és important per a nosaltres

CaixaBank utilitza galetes pròpies i de tercers per analitzar les teves dades de navegació amb fins estratègics, de personalització (p. ex., idioma) i publicitaris i per mostrar-te publicitat personalitzada mitjançant un perfil elaborat segons les teves dades de navegació. Prem aquí per obtenir més informació o per configurar-ne o rebutjar-ne. Per acceptar totes les galetes, prem el botó “Accepta i continua navegant”.

Acceptar i continuar navegant
Avis de cookies