Preveu una inversió de més de 2.000 milions d’euros durant el seu període de vigència
La Fundació Bancària ”la Caixa”, que gestiona de manera directa l’Obra Social i agrupa a CriteriaCaixa totes les participacions accionarials del grup ”la Caixa”, inclosa CaixaBank, va tancar l’exercici passat amb uns resultats significatius en el primer any d’execució del seu Pla Estratègic 2016-2019, que té com a lema “Construïm presents. Canviem futurs”. Un pla que, liderat pel seu president Isidre Fainé, preveu una inversió de més de 2.000 milions d’euros en acció social durant el seu període de vigència i que consolida l’entitat com la fundació més important d’Espanya i una de les més rellevants a Europa i a nivell mundial.
Al llarg del 2016, l’entitat ha desplegat les principals línies d’actuació fixades en aquest document rector amb un objectiu ineludible: contribuir a la construcció d’una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més les necessiten.
L’entitat afronta l’any 2017 amb la mateixa voluntat de consolidar i intensificar la tasca de l’Obra Social. Això es traduirà en un augment del seu pressupost fins a arribar als 510 milions d’euros, enfront dels 500 dels nou anys anteriors.
CaixaProinfància ha atès més de 62.000 menors
D’acord amb aquests principis i objectius, l’entitat afronta l’any 2017 amb la mateixa voluntat de consolidar i intensificar la tasca de l’Obra Social. Això es traduirà en un augment del seu pressupost fins a arribar als 510 milions d’euros, enfront dels 500 dels nou anys anteriors.
Globalment, la Fundació Bancària ”la Caixa” ha impulsat el 2016 més de 50.000 iniciatives, de les quals s’han beneficiat més de 10,5 milions de persones.
Durant 2016, el programa de superació de la pobresa infantil, CaixaProinfància, ha atès més de 62.000 menors i les seves famílies en les principals ciutats espanyoles, posant l’èmfasi a les zones i barris amb taxes d’exclusió més elevades.
Oportunitats laborals
Pel que fa al foment de l’ocupació, Incorpora ha celebrat el seu desè aniversari superant els 28.000 llocs de treball facilitats a persones en situació de vulnerabilitat. Aquest programa d’integració laboral ha comptat amb la col·laboració de més de 9.500 empreses de tot Espanya al llarg de l’exercici proppassat.
El programa de voluntaris de ”la Caixa” compta ja amb 15.000 participants encarregats d’organitzar accions locals en totes les comunitats autònomes. Des de la posada en marxa del projecte han impulsat activitats dirigides a més d’1,2 milions de persones.
Facilitar l’accés a l’habitatge és una altra de les prioritats del pla estratègic, d’acord amb les preocupacions dels ciutadans. Mitjançant diferents iniciatives (habitatge assequible, lloguer solidari, lloguer social i el Fons Social d’Habitatges), el grup ”la Caixa” compta ja amb més de 33.000 pisos. Aquests habitatges, amb rendes mensuals des de 85 euros, estan repartits per tot Espanya i a disposició de les persones amb menys recursos.
Salut i formació
En l’àmbit de la salut, l’Obra Social ja desenvolupa el seu programa d’atenció a persones amb malalties avançades en 109 centres hospitalaris i àrees d’atenció domiciliària. Més de 19.800 pacients han rebut suport psicosocial el 2016, dins d’un programa que també inclou el suport als seus familiars i l’atenció al dol.
El programa eduCaixa ha arribat a més de 2,3 milions d’alumnes de 9.000 escoles espanyoles. Aquesta iniciativa engloba recursos pedagògics, innovadors, pràctics i de fàcil accés, amb propostes educatives pensades per despertar habilitats emprenedores, potenciar vocacions científiques i divulgar l’art i la cultura.
En aquesta mateixa línia, l’emblemàtic programa de beques de ”la Caixa” ha permès que més de 200 estudiants puguin ampliar la seva formació en les millors universitats d’Espanya i de l’estranger, així com en centres de recerca de referència, al llarg del 2016. Entre les novetats en aquest àmbit destaca la posada en marxa d’INPhINIT, una nova convocatòria de beques cofinançada per la Comissió Europea. Aquest projecte pretén atreure el millor talent internacional per cursar estudis de doctorat en els centres de recerca d’excel·lència d’Espanya.
Així mateix, la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundació Telefónica han presentat la seva aliança estratègica per crear el projecte ProFutur. Aquesta iniciativa, inspirada pel papa Francesc, impulsa l’educació i la formació de nens, joves i adults dels sectors més desfavorits de països d’Àfrica, Amèrica Llatina i del sud-est asiàtic per promoure la igualtat d’oportunitats a través de la formació digital.
Aposta per la recerca i la divulgació cultural d’excel·lència
La promoció de l’avenç científic s’ha intensificat amb el suport a projectes centrats en la investigació de la malaltia d’Alzheimer, la sida, les malalties neurodegeneratives o les afeccions cardiovasculars. En paral·lel, CaixaImpulse, el primer programa integral per a la transformació del coneixement científic en empreses que generin valor en la societat, ha presentat els 20 projectes seleccionats en la segona convocatòria.
L’oferta cultural, científica i educativa de l’Obra Social ”la Caixa” a tot Espanya ha assolit la xifra de 5.194.941 visitants durant l’any 2016, fet que representa un augment del 3,6 % respecte del 2015.
A CaixaForum, Barcelona, l’exposició Impressionistes i moderns. Obres mestres de la Phillips Collection ha estat la més visitada de l’any, seguida per les mostres Philippe Halsman. Sorprèn-me! i Un Thyssen mai vist. A CaixaForum Madrid, per la seva banda, ha destacat la mostra Els pilars d’Europa, organitzada conjuntament amb el British Museum.
Fruit de tot això, la Fundació Bancària ”la Caixa” ha tancat l’exercici amb una campanya de reconeixement i agraïment als col·laboradors, voluntaris i entitats socials que contribueixen a l’objectiu de la construcció d’una societat millor: els Imprescindibles.